Leccino

Leccino je talijanska sorta, podrijetlom iz Toskane, koja se u najnovije doba širi gotovo po čitavome maslinarskom području u svijetu.

Pročitaj više

Posljednjih se desetljeća puno sadi i na području cijele Istre, gdje su klimatski uvjeti slični onima u Toskani.

Srednje je otporna na niske temperature. Dobre je i redovite rodnosti, kao i otporna prema napadu bolesti i štetnika. Rana je sorta i treba je rano brati, odmah na početku šaranja plodova.

Ulje leccina je ugodno, aromatično, pomalo slatko, okusa po zelenom bademu, divljem radiću i aričoki.

Zbog svoje neodoljive voćne svježine i trajnog mirisa odlično se sljubljuje s morskim specijalitetima i voćnim desertima, te s ribljim specijalitetima poput kozica, ribljeg carpaccia i školjaka. Naglašava okuse sirove ribe, škampa i kozica. 

Osim ribe odlično se sljubljuje i s mladim sirevima, ovčjom skutom te kuhanim povrćem. Deserti s kojima se preporučuje su sladoled od vanilije, panna cotta kolač od sira.

Sakrij tekst

Category: Leccino

Masline Leccino imaju blag i voćan profil okusa s naznakama zrelog voća i suptilne gorčine. Nude uravnotežen okus, čineći maslinovo ulje svestranim za različite kulinarske upotrebe.

Category: Leccino

Masline Leccino koriste se za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja poznatog po blagom, voćnom i blago orašastom okusu, što ga čini popularnim izborom među maslinovim uljima u mediteranskoj kuhinji.

Category: Leccino

Maslinovo ulje Leccino potječe od sorte masline Leccino, koja je autohtona za Italiju. Vjeruje se da su masline Leccino nastale u toskanskoj regiji Italije, ali danas ih možete pronaći i u drugim područjima, kao što je Hrvatska, regija Istra. One su jedna od najšire uzgajanih sorti maslina u Italiji i iznimno su cijenjene zbog svoje kvalitete i okusa.