Buža

Sortu Buža čini veći dio u sortimentu na području Vodnjana, Bala i Rovinja, glavnom maslinarskom području Istre ali je nalazimo i u ostalim područjima uzgoja masline.

Pročitaj više

Postoji više biotipova ali je osobina svih da imaju krupne plodove okruglastog, a ponekad i blago srcolikog oblika čija pokožica zriobom postaje ljubičaste boje. Listovi su joj tamno zeleni, izduženi i čvrsti.

Osjetljive su na nepovoljne vremenske prilike u cvatnji tako da pojedinih godina zbog toga mogu biti veoma smanjene rodnosti. Prosječna težina ploda joj je preko 4 grama. Veoma je otporna na niske temperature.
Koristi se i za konzerviranje, kao stolne masline.

Ulje je svijetlo zelene do zlatno žute boje, jake voćne arome, najviše po jabuci, izvrsnog okusa po aromatičnom bilju, cikoriji i bademu, a često sadrži travne i cvjetne mirise, ujednačene gorčine i pikantnosti. Također, i ugodnu gorčinu s jače naglašenom pikantnošću.

Odlična je dopuna svježim sirovim namirnicama, izvrsno se slaže uz plavu ribu, posebno tunu i losos, sezonsko svježe povrće na žaru, šampinjone, intezivira okus raznim rižotima od morskih plodova i ostalih aromatičnijih jela.

Sakrij tekst

Category: Buža

Rok trajanja buža maslinovog ulja, kao i drugih maslinovih ulja, ovisi o pravilnom skladištenju. Kada se čuva na hladnom, tamnom mjestu, daleko od topline, svjetla i zraka, nepotvoreno Bužino maslinovo ulje može zadržati svoju kvalitetu do 2 godine ili duže. Nakon što otvorite bocu maslinovog ulja buže, rok trajanja obično je kraći. Najbolje ga je konzumirati do 3 mjeseca kako biste uživali u njegovom vrhunskom okusu i aromi.

Category: Buža

Buža maslinovo ulje potječe iz Hrvatske, prvenstveno iz regija Istre i Dalmacije. Buža je sorta masline koja se često uzgaja u tim područjima, poznatima po proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja s prepoznatljivim okusom.

Category: Buža

Monosortno maslinovo ulje buža je harmonično i zaokruženo. Izražen miris svježe pokošene trave, voćnost na nepcu s uravnoteženim pikantnim okusom. Sjajno se slaže s salatama, grilanim povrćem, palentom, rižotima, jelima od tjestenine te glavnim jelima s piletinom ili gljivama. Dodaje svježinu mladim sirom.