O nama

Kuća istarskog maslinovog ulja prostire se na 560 m2. Sastoji se od muzejskog postava koji obrađuje kulturu i povijest maslinarstva od rimskog razdoblja do danas, degustacijskog prostora u kojem ćete postati pravi „sommelier“ za maslinova ulja te trgovine u kojoj nudimo najbolje istarske brendove ekstra djevičanskih maslinovih ulja i druge lokalne proizvode.

Priča počinje…

Priča započinje u masliniku koji je moj otac posadio iza kuće.. Godinama je branje maslina označavalo veliko obiteljsko okupljanje i druženje na koje sam dolazila sa studija povijesti umjetnosti. Obitelj se s godinama povećavala, dolazila sam s djecom kojoj sam željela prenijeti ljubav prema prirodi, mirisu maslina i obiteljsku sreću u zajedničkom radu i druženju.

A onda je tata otišao i ostavio nam maslinik i masline... I kada sam prvi puta ubrane masline sama odnijela na preradu i osjetila iskonske mirise tek rođenog ulja, nastala je želja da priču o maslinama i maslinovom ulju, o povijesti i sadašnjosti, o njihovim mirisima i okusima pretočim u jednu novu priču, posebno iskustvo koje ću prenositi drugima..

Osnivačica Kuće Istarskog maslinovog ulja

Muzej

Prvi procvat maslinarstva Istra doživljava u rimskom razdoblju. Rimljani su cijenili istarsko maslinovo ulje kao jedno od najboljih u Rimskom Carstvu o čemu govore i mnogi rimski pisci, a prema nalazima istarskih amfora znamo da se istarsko maslinovo ulje izvozilo diljem Europe. Maslinarstvo u Istri preživjelo je burnu srednjevjekovnu povijest ratova, epidemija i opadanja stanovništva. Usprkos svemu, maslinovo ulje je uvijek hranilo istarsko stanovništvo.

Veliki dio postava posvećen je maslinarstvu danas. Saznajte što su to polifenoli i kako maslinovo ulje utječe na zdravlje te zašto svako maslinovo ulje mora proći kemijsku i senzorsku analizu. Pogledajte dva kratka filma o tradicionalnoj i suvremenoj preradi maslinovog ulja u Istri.

Intrigantnu priču o povijesti i kulturi maslinarstva u Istri možete pratiti uz audio vodič na jednom od 12 svjetskih jezika ili uz privatno vođenje, a za naše male posjetitelje pripremili smo i dječji kutak.

Vođene degustacije

U degustacijskom prostoru uz naše edukativne i zanimljive vođene degustacije naučit ćete kako pravilno kušati, koje mirise i okuse tražiti u vrhunskom ulju, koje su pozitivne karakteristike ulja, a što su mane. Saznat ćete koje su razlike između sortnih ulja te kako se ona sljubljuju s hranom.

Shop

U našem prodajnom prostoru možete kupiti ili naručiti najbolja istarska ekstra djevičanska maslinova ulja od preko 30 vrhunskih maslinara iz svih dijelova Istre.

 

Osim ekstra djevičanskih maslinovih ulja u shopu možete naći i istarske rakije, proizvode od bijelog i crnog tartufa, istarsku tjesteninu, proizvode od lavande, predmete i nakit od maslinovog drva i druge istarske proizvode. Proizvodi koje vam nudimo kao i proizvođači maslinovog ulja koji sa svojim imenom jamče kvalitetu, dovoljan su razlog da nas kontaktirate s povjerenjem sigurni da kod nas možete pronaći najbolje od Istre.

SHOP

Međunarodno prepoznata inovativnost i kvaliteta

Kao jednu od najzanimljivijih pulskih atrakcija, Kuću istarskog maslinovog ulja preporučili su svjetski vodiči američki Rick Steves, francuski vodiči Le Routard te Le Petit Fute; nizozemsko i britansko izdanje Lonely Planet, njemačko izdanje DuMont i Baedeker i mnogi drugi.

 

U Kući istarskog maslinovog ulja kušajte istarska ulja okrunjena nekim od najprestižnijih svjetskih nagrada: