Crnica

Staru istarsku sortu crnicu nalazimo samo u sjevernoj Istri, oko Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle te po čitavoj Buzeštini. 

Pročitaj više

Stablo joj je bujno i dobro uspjeva i na težim terenima na kojima ostale sorte ne uspijevaju. Zbog toga bi mogla biti interesantna i kao podloga za cijepljenje ostalih sorata za uzgoj na takvim terenima. Krošnja joj je gusta, listovi su joj krupni, grančice dugačke i tanke, a plodovi su na dugim peteljkama, srednje krupni do krupni.

Rana je sorta, rano cvjeta i treba je brati u listopadu. Od ostalih sorata sa sjevera Istre najbolje podnosi niske temperature. Djelomično je samoplodna i treba joj oprašivač.

Ima relativno mali randman ulja ali on ovisi i o lokalitetu na kojem raste, na zaštićenim i toplijim položajima svakako je veći.

Crnica daje ulje visoke kakvoće, boja ploda zriobom prelazi od roza preko tamno crvene do izrazito crne, a ulje joj je tamno i gusto pa joj je naziv “crna” primjeren. 

Ulje crnice je pikantno i skladno, voćnog mirisa i slatkog okusa na maslinu, badem i jabuku, srednje izražene gorčine i umjerene pikantnosti.

Tako usklađeno ulje odličan je začin za plavu i bijelu ribu sa žara, za salatu od hobotnice i morskih plodova. Poboljšava i obogaćuje razne maneštre od povrća kao što su grah, bob i slanutak.

Sakrij tekst

Category: Crnica

Crnica maslinovo ulje proizvodi se od sorte masline crnica, koja se prvenstveno uzgaja na priobalnim područjima Hrvatske, posebno u Istri i Dalmaciji. Proizvodni proces isti je kao i kod drugih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Category: Crnica

Hrvatska maslinova ulja su vrlo visoke kvalitete, a zemlja je posljednih godina stekla niz priznanja za proizvodnju vrhunskih maslinovih ulja. Važno je napomenuti da kvaliteta maslinovog ulja može varirati među proizvođačima i regijama unutar Hrvatske. Kako biste kupili visokokvalitetno hrvatsko maslinovo ulje, potražite ugledne proizvođače, obratite pažnju na oznake i certifikate te razmotrite kušanje ulja kako biste procijenili njegov okus i aromu.

Category: Crnica

Ime “Crnica” potječe od hrvatske riječi “crna”. Odnosi se na tamnu boju maslina kada su zrele. Masline Crnica poznate su po svojoj tamnoljubičasto-crnkastoj boji kad su potpuno zrele, i ta karakteristika je vjerojatno inspirirala ime “Crnica” kako za sortu masline, tako i za maslinovo ulje koje se proizvodi iz nje.