Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje predstavlja vrhunac kvalitete među maslinovim uljima.

Pročitaj više

Njegova iznimna kvaliteta i bogatstvo okusa dolaze iz postupka proizvodnje koji se temelji isključivo na mehaničkim metodama prerade svježih zdravih maslina. Ključna je činjenica da se pri proizvodnji ne koriste kemikalije ili toplinska obrada, čime se zadržavaju prirodni okusi, arome i nutritivna vrijednost maslina.

Čisti sok ploda masline sadrži u sebi sve ono što ga čuva od gubljenja kvalitete i kvarenja pa je tako to jedini u prirodi poznati sok koji se čuva bez ikakvih dodataka i fizikalno-kemijskih postupaka.

 

Što je ekstra djevičansko maslinovo ulje i kako ga prepoznati?

Na tržištu postoji niz cjenovno različitih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Nažalost, mnoga od njih to nisu. Prema međunarodnim standardima, osim važnih kemijskih parametara, ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije imati niti jednu manu ni u mirisu ni okusu. 

Dakle, kako prepoznati koje je ekstra djevičansko maslinovo ulje pravo? Postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju. Prvo, boja ulja nije važna. Ona može varirati od jarko zelene do zeleno -žute, a ovisi o trenutku branja, sorti masline i drugim elementima. 

 

Miris ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Miris je ključan pokazatelj – pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izražajan voćni miris. Ako vas u mirisu preplave prekrasne zelene note pokošene trave, svježe jabuke ili neki drugi miris „zelenog“, znači da ste na pravom putu. Ono što se ne smije osjetiti ni u tragovima, jest octikavost – miris na pokvareno vino ili ocat, te užeglost – miris na ustajalo ulje.

 

Okus ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Okus je sljedeći važan aspekt. Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje ima složen i bogat okus koji se sastoji od gorčine i pikantnosti. Oni mogu varirati od blagih do izrazito jakih pikantnih i gorkih nota,  ovisno o sorti masline i trenutku branja plodova sa stabla. 

Upravo pikantnost i gorčina ukazuju nam da je to visoko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje u sebi sadrži visok udio polifenola. 

Prepoznavanje kvalitetnog ulja je vrlo važno, a možete ga naučiti kroz vođene degustacije u Oleum Histriae.

 

Upotreba maslinovog ulja u kulinarstvu

Kada je riječ o kuhanju s maslinovim uljem, važna je kvaliteta. Ekstra djevičansko maslinovo ulje zadržava svoje prirodne okuse i antioksidanse. Njegov nježni miris i prepoznatljiv okus podižu kako jednostavna, tako i složenija jela.

Razna kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja kombinirat ćemo s jelima prvenstveno s obzirom na njihovu jačinu. Za riblja jela koristit ćemo maslinova ulja od blažih sorti maslina kao što su pendolino, maurino ili ulja – blendove koja su nastala miješanjem blažih sorti. 

Za salate primjerice od rajčice možemo upotrijebiti nešto pikantnija ulja, a za meso ili jače začinjenu hranu ona gorča i pikantnija. Naime, maslinova se ulja izvrsno sljubljuju s hranom i u okusu ne osjećamo zasebno njihovu gorčinu ili pikantnost, već cjelovit i složen okus ukupnog jela. 

Visoka točka dimljenja maslinovog ulja čini ga prikladnim za različite načine kuhanja, od blagog prženja plodova mora do pečenja mesa. Dodaje sočnu teksturu i dodir voćnosti koji obogaćuje ukupno iskustvo blagovanja. Osim toga, zamjena maslaca ili drugih ulja maslinovim uljem može doprinijeti zdravijoj prehrani.

 

Zdravstvene prednosti

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne samo da obogaćuje okuse jela, već ima i značajne zdravstvene prednosti. Bogato je antioksidansima i zdravim masnoćama, uključujući nezasićene masne kiseline, fitokemikalije, vitamin E i B-karoten.

Zahvaljujući takvom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv bolesti srca, održava elastičnost krvnih žila, pozitivno utječe na krvni tlak, štiti želudac i jetru te općenito poboljšava metaboličke funkcije u organizmu. 

Redovito konzumiranje maslinovog ulja, oko tri žlice dnevno, pozitivno djeluje i na smanjenje problema s osteoporozom, potičući apsorpciju kalcija i djelujući na ponovnu mineralizaciju kostiju.

Sastojci maslinovog ulja ključni su i u postupku protiv starenja kože. Ono je odlično je ne samo za izravno nanošenje na kožu, već i kao sastojak krema i pilinga za tijelo i tretmane za njegu kose i noktiju. 

Kao što vidimo, ekstra djevičansko maslinovo ulje nije samo sastojak, već istinska riznica okusa i dobrobiti. Njegova prisutnost u gastronomiji donosi složenost i dubinu jelima, a istodobno doprinosi našem zdravlju. 

Važno je potražiti certificirane proizvođače i proizvode s oznakama kvalitete kako bismo osigurali da uživamo u pravom ekstra djevičanskom maslinovom ulju koje nudi najbolje što masline mogu pružiti.

Sakrij tekst

1 2 3

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dobra masnoća koja pozitivno utječe na razinu kolesterola. Sadrži 55-83% oleinske kiseline za koju je dokazano da utječe na ravnotežu ukupnog kolesterola, smanjujući udio LDL kolesterola uklanjajući ga s krvnih žila istovremeno povećavajući udio „dobrog“ HDL kolesterola (high density lipoprotein).

Najbolji način za procjenu kvalitete maslinovog ulja je putem okusa, odnosno kušanjem. Visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati svjež, voćni i kompleksni miris, te okus ugodne gorčine i pikantnosti. Papreni ili gorak okus je pozitivna karakteristika koja ukazuje na prisutnost antioksidansa.

Maslinovo ulje je široka kategorija koja uključuje ulja različite kvalitete, dok je ekstra djevičansko maslinovo ulje visokokvalitetna podkategorija maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se isključivo mehaničkim sredstvima, bez korištenja visoke temperature prilikom prerade ili kemikalija. Obično maslinovo ulje može uključivati ​​razne obrade, uključujući rafiniranje.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim mastima i antioksidansima, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati razinu kolesterola. Njegova protuupalna svojstva mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti, a potencijal za poboljšanje zdravlja mozga i smanjenje rizika od kognitivnog propadanja čini ga vrijednim dodatkom zdravoj prehrani. Osim toga, povezuje se s poboljšanim upravljanjem tjelesnom težinom i doprinosi ukupnoj dugovječnosti.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje može dugo trajati ako se pravilno skladišti. Kada se pohranjuje na hladnom, tamnom mjestu, daleko od topline, svjetla i zraka, neotvoreno ekstra djevičansko maslinovo ulje može zadržati svoju kvalitetu do 2 godine ili više. Nakon otvaranja, rok trajanja obično je kraći. Najbolje ga je konzumirati unutar 3 mjeseca kako biste uživali u njegovim koristima, vrhunskom okusu i aromi.

Znanstvenici smatraju da je konzumacija svega 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dovoljno kako bi se prevenirale kardiovaskularne, ali i brojne druge bolesti.

Da, ekstra djevičansko maslinovo ulje je pogodno za kuhanje zbog svoje stabilnosti na temperaturama do 175 stupnjeva Celzijusa (347 stupnjeva Fahrenheit), te se kuhanjem ne gube kvalitetna svojstva ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje dobiveno isključivo od ploda masline bez ikakve mane u mirisu i okusu. Prema međunarodnim standardima, njegov miris karakterizira voćnost (svježi pozitivan miris na pokošenu travu, zelenu jabuku, list masline itd), a u okusu može biti više ili manje pikantno i gorko što je znak kvalitetnog ulja i polifenola.