MUZEJ MASLINARSTVA

Muzejski dio Kuće istarskog maslinovog ulja govori o povijesti maslinarstva na istarskom području.

Prvi procvat maslinarstva Istra doživljava u rimskom razdoblju. Rimljani su cijenili istarsko maslinovo ulje kao jedno od najboljih u Rimskom Carstvu. O tome govore i mnogi rimski pisci, a prema nalazima istarskih amfora znamo da se istarsko maslinovo ulje izvozilo diljem Europe.

Maslinarstvo u Istri preživjelo je burnu srednjevjekovnu povijest ratova, epidemija i opadanja stanovništva. Usprkos svemu tome maslinovo ulje je hranilo istarsko stanovništvo. Saznajte što se događalo s maslinarstvom za vrijeme vladavine Mletačke republike, kako je u 18. stoljeću jedan svećenik patentirao dva izuma za preradu maslina te kako je nastao Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Veliki dio postava posvećen je maslinarstvu danas. Saznajte koja su područja Istre pod maslinicima, ceste istarskog maslinovog ulja, kako maslinovo ulje utječe na zdravlje, i zašto je mediteranska prehrana uvrštena u UNESCO baštinu? Saznajte zašto svako maslinovo ulje mora proći kemijsku i senzorsku analizu te kako to rade pravi kušači. Pogledajte dva kratka filma o tradicionalnoj i suvremenoj preradi maslinovog ulja u Istri.

Zakoračite u svijet ekstra djevičanskih maslinovih ulja!

MUZEJ

Posjet muzeju + audio vodič na 12 jezika


Odrasli: 50 kn
Djeca (6-15): 25 kn

„GREEN EXPERIENCE“

Muzej + Vođena degustacija
(edukacija & osnovna degustacija)


Predviđeno trajanje: 50 min


Odrasli: 90 kn
Djeca (6-15): 45 kn
Obiteljski paket: 225 kn
(2 odraslih + djeca)

„GOLD EXPERIENCE“

Muzej + Vođena degustacija
+ Dodatna degustacija 5 vrhunskih ulja
+ Desert iznenađenja


Predviđeno trajanje: 60-70 min


Odrasli: 130 kn
Djeca (6-15): 65 kn
Obiteljski paket: 325 kn
(2 odraslih + djeca)