KUĆA ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA MUSEUM OLEI HISTRIAE SUDJELOVALA JE NA MEĐUNARODNOM FORUMU MUZEJA MASLINA I MASLINOVOG ULJA POD NAZIVOM „LA CULTURA DELL’OLIVO, LA CULTURA DEL MEDITERRANEO“

category

Novosti

author

MUZEJ

Pod pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za maslinu (IOC -International Olive Council) dana 10. studenog 2017. godine, u gradu Imperija u Italiji, održan je prvi međunarodni forum muzeja koji se bave kulturom masline i maslinovog ulja pod nazivom „La cultura dell’olivo, la cultura del Mediterraneo“. Na forumu su se predstavili muzeji iz zemalja mreže RECOMED – Španjolske, Grčke, Tunisa, Italije i Hrvatske. Kuća istarskog maslinovog ulja iz Pule, kao jedini sudionik iz Hrvatske, predstavila je zanimljivo kulturno-povijesno naslijeđe maslinarstva Istre kao i istarska ulja koja posljednjih godina dobivaju svjetske nagrade i priznanja.

Predsjednik Europskog udruženja muzeja (EMA), Wim van der Weiden izjavio je kako je cilj foruma u prepoznavanju uloge muzeja maslina i maslinovog ulja u razvoju i promociji mediteranskih zemalja u turističkom, kulturnom, poljoprivrednom i ekonomskom smislu.

U sklopu foruma potpisana je Povelja o zajedničkoj suradnji među muzejima te rad na njihovom daljnjem razvoju i promociji.